четверг, 3 февраля 2011 г.

Мислити логічно – це тяжко?

На кафедрі учні працюють


над проектом року «Мислити логічно – це тяжко?»




Теорія логіки
Логіка — наука про форми та закони мислення. Головним об'єктом дослідження логіки є описові системи мислення, тобто системи які пропонуються як інструкція для людей (а також, можливо інших розумних істот/машин) як слід правильно мислити. При цьому, такі інструкції не слід розглядати як опис того, як люди насправді мислять, що є предметом дослідження інших дисциплін, наприклад когнітивної психології.
У щоденній мові, логіка є способом судження що полягає в отриманні висновку із набору припущень. Формальніше, логіка стосується виведення — процесу що продукує нові твердження із вже встановлених. Саме тому у логіці особлива увага приділяється структурам виводу — конкретніше, формальним відношенням між вихідними твердженнями та висновками, де «формальний» означає що ці відносини є незалежними від самих тверджень. Не менш важливим є дослідження істинності виводу, включаючи різноманітні можливі визначення істинності та передумови що на практиці уможливлюють її встановлення. Таким чином очевидною є важлива роль що її відіграє логіка у епістемології, забезпечуючи останню механізмом розширення знання.
Побічним продуктом логіки є рецепти мислення, тобто опис того як люди та інші розумні істоти/машини/системи повинні мислити. При цьому такі рецепти не є суттєвими для предмету самої логіки, але є радше одним із її практичних застосувань. Більш того, вони не повинні розглядатись як опис того як люди насправді мислять, що є предметом дослідження інших дисциплін, зокрема когнітивної  психології.
Традиційно логіка вивчається як галузь філософії. Починаючи із середини вісімсотих років минулого тисячоліття логіка стає предметом дослідження математики, а останнім часом і інформатики. Як наука, логіка досліджує та класифікує структури тверджень та аргументів та розробляє схеми їх кодифікації. Таким чином, предмет дослідження логіки може бути дуже широким, включаючи судження про ймовірність та причинність. Логікою також досліджуються структури логічних хиб та парадокси. Стародавні греки поділяли діалектику на логіку та риторику. Риторика має справу з переконувальною аргументацією, що може певною мірою розглядатись як протиставлення логіці.
Бондаренко Вікторія - 10 Б клас



Розвяжи, якщо кмітливий
                                        ( 5 клас)

Цукерки
    Чотири подружні пари обідали разом. Після обіду Діана з'їла три цу­керки, Елізабет дві, Ніколь чотири й Мод одну. Симон з'їв стіль­ки цукерок, скільки і його дружина, П'єр удвічі більше своєї дружини, Луї у три рази більше своєї дружини й Кріс у чотири рази більше своєї дружини.
Якщо всі присутні з'їли разом 32 цукерки, то не могли б ви сказати, як звуть дружину Луї?



У "Фруктовому раю"
У магазині «Фруктовий рай» однієї дивної країни банан коштує 15 монет, мандарин 24 монети, яблуко 18 монетВиходячи з тієї самої логіки, визначте, скільки коштує ківі.


Де помилився Захар?

Захар написав на дошці вірну рівність:
 35 + 10 - 41 = 42 + 12 – 50, потім від її обох частин відняв по 4. 
Таким чином, він отримав: 35 + 10 - 45 = 42 + 12 - 54.
Захар помітив, що в лівій частині рівності всі числа діляться на 5, а у правій на 6. Тоді він виніс у лівій частині 5 за дужки, а у правій 6, після чого отримав таку рівність: 5 (7 + 2 - 9) = 6 (7 + 2 - 9). Скоротивши обидві частини на загальний множник, Захар одержав, що 5 = 6. Де помилився Захар?


Замініть букви цифрами
Замініть букви цифрами так, щоб отримати вірний приклад на множення.
Кожній букві відповідає тільки одна цифра. Різним буквам не можуть відповідати однакові цифри.    
                                 АВСDЕ x 4 = ЕDСВА
 Учитель Холявік Галина Володимирівна, 


Комментариев нет:

Отправить комментарий